Fact Check: NIE SÚ dôkazy, že bývalá námestníčka ministra zahraničných vecí USA platila za účasť ľuďom na Majdane

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE SÚ dôkazy, že bývalá námestníčka ministra zahraničných vecí USA platila za účasť ľuďom na Majdane Bez Dôkazov

Platila bývalá námestníčka ministra zahraničných vecí USA, Victoria Nuland, ľuďom za protestovanie na ukrajinskom Majdane v roku 2014? Nie, to nie je pravda: Nuland protestujúcim rozdávala jedlo, nie peniaze.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @tinamartina316g, 12. marca 2024. Vo videu zaznelo:

Tak oni dajú dole Blinkenovu námestníčku, lebo Blinken je minister zahraničných vecí, tak oni ju spravia zodpovednú za akože neúspech (na Ukrajine pozn. red.). Ale ona popri tých 3000 špecialistoch CIA, bola možno len tá mediálna tvár toho Maidanu, keď tam rozdávala pečivo aj päť miliárd.
Nosila igelitky s miliónmi, pre tie rôzne socky z dedín, aby tam chodili robiť Majdan.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-15 at 18.25.30.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Mar 15 16:25:30 2024 UTC)

Správy o návšteve Victorie Nulandovej, ktorá bola v roku 2014 námestníčkou ministra zahraničných vecí USA, na Majdane opisujú (archivované tu), že úradníčka počas svojej návštevy Kyjeva počas veľkých protestov proti bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi podávala protestujúcim jedlo, nie peniaze.

Úplatky neodhalil ani uniknutý (archivované tu) telefonický rozhovor medzi Nulandovou a veľvyslancom USA na Ukrajine Geoffreym Pyattom. Naopak, ukrajinskí vládni predstavitelia (archivované tu) v roku 2014 platili ľuďom, aby organizovali na Majdane antiprotesty.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš